Zeggenschappen: verschil tussen versies

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Om te bepalen wie binnen de onderwijsketen wat met welke gegevens mag (of moet) doen, ligt het voor de hand om uit te gaan van een 'eigenaarschap' van gegevens. Een fo...')
 
(Diagrammen uit ArchiMate)
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
Om invulling te geven aan de vraag ´wie doet wat met welke onderwijsgegevens?´ maken we daarom onderscheid in zeven zeggenschappen die partijen kunnen hebben over verschillende gegevens.  
Om invulling te geven aan de vraag ´wie doet wat met welke onderwijsgegevens?´ maken we daarom onderscheid in zeven zeggenschappen die partijen kunnen hebben over verschillende gegevens.  


* Beschikbaar stellen: deze zeggenschap bepaalt welke partij in een ketenproces bepaalde gegevens beschikbaar stelt. Vanuit het principe '[[Eenmalige registratie meervoudig gebruik]]' zou voor elke gegevenssoort steeds één en slechts één partij de bron van gegevens moeten zijn. Staande praktijk en wettelijke bepalingen maken echter dat gegevens nog vaak op verschillende plaatsen geregistreerd worden en (dus) door verschillende partijen beschikbaar worden gesteld.
{{#displayArchiMateDiagram: page=Id-f85a0a63-bf84-4fd9-b67e-2bd68fc6c4ed}}
* Inwinnen: Deze zeggenschap bepaalt welke partijen bepaalde gegevens mogen inwinnen ter verdere verwerking.
* Registreren: Deze zeggenschap bepaalt welke partij bepaalde gegevens registreert ten behoeven van de keten. Zie ook de opmerking bij 'Beschikbaar stellen'.
* Inzien: Deze zeggenschap bepaalt welke partijen de gegevens mogen inzien.
* Accorderen uitwisseling: Deze zeggenschap bepaalt welke partij toestemming moet geven voordat bepaalde gegevens in de keten mogen worden uitgewisseld.
* Vernietigen: Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens te vernietigen. Vaak ligt aan de invulling van deze zeggenschap wettelijke bepalingen met betrekking tot bewaartermijnen ten grondslag.
* Corrigeren / bijwerken: Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens aan te (laten) passen.


De invulling van deze zeggenschappen vindt plaats per ketenproces in zogenaamde zeggenschapsmodellen. De partijen worden in deze zeggenschapsmodellen en in de bijbehorende gekenschetst aan de hand van hun rol in het bijbehorende ketenproces. De rollen zijn hiërarchisch ingedeeld in zogenaamde werkingsgebieden die aangeven waar in het onderwijsdomein een partij zich bevindt. De werkingsgebieden worden naast de zeggenschappen ook toegepast om de scope van  andere architectuurelementen - zoals afspraken, principes, standaarden en voorzieningen - aan te geven. Het onderstaande diagram toont de belangrijkste werkingsgebieden in het onderwijsdomein.
{{#ask: [[Type_nl::Zeggenschap]]|?Documentation=|format=ul|sort=Semantictitle}}
 
De invulling van deze zeggenschappen vindt plaats per [[Ketenprocessen|ketenproces]] in zogenaamde zeggenschapsmodellen. De partijen worden in deze zeggenschapsmodellen en in de bijbehorende gekenschetst aan de hand van hun rol in het bijbehorende ketenproces. De rollen zijn hiërarchisch ingedeeld in zogenaamde werkingsgebieden die aangeven waar in het onderwijsdomein een partij zich bevindt. De werkingsgebieden worden naast de zeggenschappen ook toegepast om de scope van  andere architectuurelementen - zoals afspraken, principes, standaarden en voorzieningen - aan te geven. Het onderstaande diagram toont de belangrijkste werkingsgebieden in het onderwijsdomein.
 
{{#displayArchiMateDiagram: page=Id-10b3eb3e-df5e-4b7f-bc19-78544e9b6ef5}}


==Voetnoten==
==Voetnoten==
<references />
<references />
==Zie ook==
* [[ROSA voor architecten]]
* [[Ketenfunctiemodel]]
* [[Kernmodel Onderwijsinformatie]]
[[Categorie:ROSA Encyclopedie]]

Versie van 3 okt 2018 19:27

Om te bepalen wie binnen de onderwijsketen wat met welke gegevens mag (of moet) doen, ligt het voor de hand om uit te gaan van een 'eigenaarschap' van gegevens. Een formeel (juridisch) eigenaarschap van gegevens bestaat echter niet[1]. Bovendien zullen vanuit verschillende rollen verschillende partijen 'iets' met gegevens moeten doen - een absoluut eigenaarschap is dus, los van de juridische context, uitgesloten.

Om invulling te geven aan de vraag ´wie doet wat met welke onderwijsgegevens?´ maken we daarom onderscheid in zeven zeggenschappen die partijen kunnen hebben over verschillende gegevens.

Deze zeggenschap bepaalt welke ketenpartner toestemming moet geven voordat bepaalde gegevens in een ketensproces mogen worden uitgewisseld. (Constraint) Accorderen uitwisseling Deze zeggenschap bepaalt welke ketenpartner in een ketenproces bepaalde gegevens beschikbaar stelt. Vanuit het principe <i>Eenmalige registratie meervoudig gebruik</i> zou voor elke gegevenssoort steeds één en slechts één partij de bron van gegevens moeten zijn. Staande praktijk en wettelijke bepalingen maken echter dat gegevens nog vaak op verschillende plaatsen geregistreerd worden en (dus) door verschillende partijen beschikbaar worden gesteld. (Constraint) Beschikbaar stellen Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens aan te (laten) passen. (Constraint) Corrigeren en bijwerken Deze zeggenschap bepaalt welke partijen bepaalde gegevens mogen inwinnen ter verdere verwerking. (Constraint) Inwinnen Deze zeggenschap bepaalt welke partijen de gegevens mogen inzien. (Constraint) Inzien Deze zeggenschap bepaalt welke partij bepaalde gegevens registreert ten behoeven van de keten. Zie ook de opmerking over meervoudige registratie bij Beschikbaar stellen. (Constraint) Registreren Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens te vernietigen. Vaak ligt aan de invulling van deze zeggenschap wettelijke bepalingen met betrekking tot bewaartermijnen ten grondslag. (Constraint) Vernietigen Deze svg is op 28-03-2024 12:18:13 CET gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2024 ArchiXL. ArchiMedes 28-03-2024 12:18:13 CET
  • Accorderen uitwisseling (Deze zeggenschap bepaalt welke ketenpartner toestemming moet geven voordat bepaalde gegevens in een ketensproces mogen worden uitgewisseld.)
  • Beschikbaar stellen (Deze zeggenschap bepaalt welke ketenpartner in een ketenproces bepaalde gegevens beschikbaar stelt. Vanuit het principe Eenmalige registratie meervoudig gebruik zou voor elke gegevenssoort steeds één en slechts één partij de bron van gegevens moeten zijn. Staande praktijk en wettelijke bepalingen maken echter dat gegevens nog vaak op verschillende plaatsen geregistreerd worden en (dus) door verschillende partijen beschikbaar worden gesteld.)
  • Corrigeren en bijwerken (Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens aan te (laten) passen.)
  • Inwinnen (Deze zeggenschap bepaalt welke partijen bepaalde gegevens mogen inwinnen ter verdere verwerking.)
  • Inzien (Deze zeggenschap bepaalt welke partijen de gegevens mogen inzien.)
  • Registreren (Deze zeggenschap bepaalt welke partij bepaalde gegevens registreert ten behoeven van de keten. Zie ook de opmerking over meervoudige registratie bij Beschikbaar stellen.)
  • Vernietigen (Deze zeggenschap bepaalt welke partij de bevoegdheid heeft om gegevens te vernietigen. Vaak ligt aan de invulling van deze zeggenschap wettelijke bepalingen met betrekking tot bewaartermijnen ten grondslag.)

De invulling van deze zeggenschappen vindt plaats per ketenproces in zogenaamde zeggenschapsmodellen. De partijen worden in deze zeggenschapsmodellen en in de bijbehorende gekenschetst aan de hand van hun rol in het bijbehorende ketenproces. De rollen zijn hiërarchisch ingedeeld in zogenaamde werkingsgebieden die aangeven waar in het onderwijsdomein een partij zich bevindt. De werkingsgebieden worden naast de zeggenschappen ook toegepast om de scope van andere architectuurelementen - zoals afspraken, principes, standaarden en voorzieningen - aan te geven. Het onderstaande diagram toont de belangrijkste werkingsgebieden in het onderwijsdomein.

ERROR: Invalid value Id-10b3eb3e-df5e-4b7f-bc19-78544e9b6ef5 for parameter in parserfunction {{#displayArchiMateDiagram:page=}}.

Voetnoten[bewerken]

  1. Zie ook Van wie is het dossier? Rechten en plichten rondom patiëntgegevens (Nictiz, KA1006, 29 oktober 2010) voor een analyse van eigenaarschap van en zeggenschap over gegevens in het zorgdomein.

Zie ook[bewerken]