Hoofdpagina

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verschillende doelgroepen:

De ROSA wiki heeft als doel om organisaties te ondersteunen die binnen het onderwijsdomein informatie uitwisselen of die informatie uitwisselen met het onderwijsdomein. Het onderwijsdomein omvat de onderwijssectoren (PO, VO, BVE en HO) en de organisaties die onder verantwoordelijkheid van OCW vallen (kerndepartment, DUO, CVE en Inspectie. De ondersteuning omvat: Het vastleggen en beschikbaarstellen van afspraken die zijn gemaakt voor het uitwisselen van informatie; Het vastleggen en beschikbaarstellen van informatie die nodig is voor uitvoeren van het informatiemanagement.

Deze informatie omvat: Belangrijkste ketenprocessen binnen het onderwijsdomein Beschrijving van gegevens die uitgewisseld worden binnen het onderwijsdomein Beschrijving van gemeenschappelijke voorzieningen die gebruikt kunnen worden voor de informatie-uitwisseling met ketenpartners De informatie die hiervoor nodig is kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen. De ROSA wiki zorgt er voor dat: - Informatie consistent is. - Informatie op een eenvoudige wijze verkregen kan worden.

De ROSA onderscheidt de doelgroepen instelling, project en architect. Elk van deze doelgroepen heeft andere informatiebehoeften. Door een eigen toegang kan veel beter geborgd worden dat relevante informatie wordt geboden. De ROSA wiki biedt daarom selectiemogelijkheden om informatie op maat te kunnen bieden. Voorbeelden van selectiecriteria die (naast doelgroep)gebruikt worden zijn: - Sector

 Het onderwijsdomein is sectorgewijs ingericht. Daarom kan per sector opgevraagd worden welke afspraken zijn gemaakt.

- Ketenproces

 Bij projecten wordt vaak gewerkt aan de optimalisatie van een specifiek ketenproces. Wanneer dit het geval is moet een project weten welke
 afspraken gelden voor dit ketenproces.

- Expertisegebied

 Binnen de architectuur worden verschillende expertisegebieden onderscheiden (bedrijfsarchitectuur, informatiearchitectuur en technische
 architectuur. Voor elk expertisegebieden gelden andere afspraken. Per expertisegebied worden de relevante standaarden geselecteerd.


Introductie ROSA 2.0 De introductie is bedoeld voor alle doelgroepen.De introductie van ROSA 2.0 geeft een beeld van de doelstellingen, positionering en gewenste situatie van de ROSA 2.0. Daarnaast wordt ook een overzicht gegeven van de partijen die een rol spelen bij het beheren van de content van de ROSA. De rol wordt beschreven. Vaak hebben deze partijen ook eigen website. Waar zinvol wordt doorverwezen. Inhoud Introductie ROSA 2.0.

ROSA 2.0 voor instellingen De toegang voor instellingen is bedoeld voor informatiemanagers en i-coördinatoren van instellingen. De toegang moet hun inzicht verschaffen in de wijze waarop het informatiemanagement binnen een instelling te maken heeft met ontwikkelingen buiten de eigen instelling. Tevens worden verwijzingingen gegeven voor aanvullende informatie.

ROSA 2.0 voor projecten De toegang voor projecten is bedoeld voor projectleiders en architecten van ICT projecten die uitgevoerd worden binnen een instelling of een uitvoeringsorganisatie. Deze toegang kan ook gebruikt worden door leveranciers van schoolinformatiesystemen. De toegang voor projecten is bedoeld om project zo concreet mogelijk aan te geven welke afspraken voor hun relevant zijn. Daarnaast wordt achtergrondinformatie geboden die een project kan gebruiken bij het opstellen van een projectstart architectuur. Inhoud Projecten.

ROSA 2.0 voor architecten De toegang voor architecten is bedoeld om architecten te helpen om een architectuur op steven welke afspraken voor hun relevant zijn. De architect moet kijken naar samenhang en ook naar de onderbouwing van afspraken. In vergelijking met de toegang voor projecten vindt minder selectie plaats en worden meer technische details getoond. Inhoud Architecten.

ROSA 2.0 achter de moterkap Dit is de toegang voor het functioneel beheer ROSA 2.0. Deze toegang is niet bestemd voor gewone gebruikers.Inhoud Functioneel Beheer.