Transparant (NORA)

Uit ROSA Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Lokale duiding

Lokale duiding
Relatie(s) met NORA
RealiseertAansluiten bij NORA
Realisaties


NORA logo.png
Uitspraaknora:Transparant
TypeBasisprincipe
StellingAfnemers hebben inzage in voor hen relevante informatie.
Versie2013-11-26 23:00:31
BeschrijvingDe dienstverlener geeft afnemers vooraf, tijdens en na het uitvoeren van een dienst informatie over het resultaat, het proces en de gebruikte gegevens. Het gaat om algemene informatie over de dienst en om informatie over de afnemer zelf. In het bijzonder is het van belang om informatie te verschaffen over de betekenis (semantiek) van gebruikte informatie, over de status van het dienstverleningsproces en over de vraag welke informatie van de afnemer wordt bijgehouden.
Toelichting rationaleAfnemers willen weten waar ze aan toe zijn. Daarvoor is het onontbeerlijk om inzage te hebben in het dienstverleningsproces. Transparantie maakt het bovendien gemakkelijker om zaken te doen met overheidsorganisaties en om de dienstverlening tussen overheidsorganisaties af te stemmen.
Realiseert
RealisatiesAfnemer heeft inzage (NORA), Informatie-objecten systematisch beschreven (NORA), Nauwkeurige dienstbeschrijving (NORA), Ruimtelijke informatie via locatie (NORA), Transparante dienstverlening (NORA), Verantwoording besturing kwaliteit (NORA), Verantwoording dienstlevering mogelijk (NORA)
Toelichting implicatiesVastgesteld moet worden welke informatie relevant is voor afnemers. Hiervoor wordt betrouwbare informatie vervolgens (duurzaam) beschikbaar gesteld aan degene die inzage wenst. Het betreft bijvoorbeeld:
  • beschrijving van de dienst;
  • leveringsvoorwaarden;
  • welke informatie wordt gebruikt;
  • betekenis van gebruikte informatie;
  • wat de werkwijze is;
  • voortgang van het dienstverleningsproces;
  • hoe resultaten (met name: beslissingen) tot stand zijn gekomen.
Cluster
Architectuurlaag
Architectuurdomein
IDBP06
ToepassingsgebiedGeneriek