Edustandaard

Uit ROSA Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Edustandaard: beheer en onderhoud afspraken[bewerken]

Binnen het standaardisatieplatform Edustandaard worden afspraken, ontwikkelmethodieken en architecturen beheerd en onderhouden. Dat proces is een samenwerking tussen publieke en private partijen die vormgegeven is volgens een bepaalde werkwijze. Die samenwerking krijgt gestalte in werkgroepen, in de Standaardisatieraad en in de Architectuurraad. Bureau Edustandaard biedt hierbij ondersteuning, coördineert de processen en geeft adviezen.

Het opstellen van afspraken is behalve een organisatorisch proces ook een inhoudelijk en soms ook behoorlijk technisch proces. Het loont om dat volgens een vaste aanpak uit te voeren, zodat er geen aspecten over het hoofd gezien worden. Voor het onderwijs wordt binnen Edustandaard de zogeheten AMIGO-aanpak daarvoor gehanteerd. Bij het maken van afspraken voor een bepaalde ketensamenwerking staat in de AMIGO-aanpak echter niet alleen de techniek voorop. Met als startpunt de business case, wordt in een aantal stappen een afspraak voor de ketensamenwerking vormgegeven die de beste functionele en technische ondersteuning aan de eindgebruikers in het onderwijs kan bieden. De bij de ketensamenwerking betrokken partijen zijn bij het vormgeven van de afspraak met de AMIGO-aanpak onlosmakelijk onderdeel van het proces.

De Standaardisatieraad stelt vast welke afspraken er gelden voor het onderwijs en welke gebruiksstatus zij hebben (aanbevolen, verplicht). Deze afspraken zijn te vinden op de website van Edustandaard. Dat kunnen ook afspraken zijn die vanuit de Nederlandse overheid en/of vanuit Europa verplicht of aanbevolen zijn en die in het onderwijs 1-op-1 of met een eigen toepassingspatroon worden overgenomen.