Fake news is een ontworpen feature van het Web.: verschil tussen versies

Uit Kritisch denken wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Zie voor onderbouwing van deze stelling: [https://www.linkedin.com/pulse/een-web-van-zwarte-gaten-paul-oude-luttighuis/ Een Web van zwarte gaten]. In een reactie o...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 9: Regel 9:
* in het ontwerp van het Web
* in het ontwerp van het Web
* in de vermenging van rationele en functionele krachten.
* in de vermenging van rationele en functionele krachten.
Dat laatste is overigens al veel langer aan de hand. De boulevardpers in het Verenigd Koninkrijk weet heel goed hoe het berichtgeving voor het karretje van specifieke belangen moet spannen. Zonder daarvoor het Web nodig te hebben gehad, wordt de ontwrichtende werking daarvan sinds kort uiterst zichtbaar.
Dat laatste is overigens al veel langer aan de hand. De boulevardpers in het Verenigd Koninkrijk weet heel goed met papier de berichtgeving voor het karretje van specifieke belangen te spannen. Zonder daarvoor het Web nodig te hebben gehad, wordt de ontwrichtende werking daarvan sinds kort uiterst zichtbaar. Het Web heeft dit soort ''functionele journalistiek'' nog dieper verankerd in de massa's.

Huidige versie van 21 dec 2017 om 14:08

Zie voor onderbouwing van deze stelling: Een Web van zwarte gaten.

In een reactie op fake news is het verder van belang niet in de valkuil te trappen om te polariseren tussen leugens en waarheid. Men zij verwezen naar het Informatievierluik, en dan vooral naar de volgende paragrafen:

  • 2.3.1
  • 3.2
  • 3.3.3
  • 3.3.5

Lang niet alle informatie moet in waarheidstermen worden begrepen. En waar dat wel het geval is, zijn er meerdere waarheidskaders. Het is een valkuil te denken dat er een manier van oordelen zou zijn die fake news zou kunnen bestraffen of bestrijden. Dat is oppervlakkige bestrijding die bovendien erger zal uitpakken dan de kwaal. Het probleem ligt dieper:

  • in het ontwerp van het Web
  • in de vermenging van rationele en functionele krachten.

Dat laatste is overigens al veel langer aan de hand. De boulevardpers in het Verenigd Koninkrijk weet heel goed met papier de berichtgeving voor het karretje van specifieke belangen te spannen. Zonder daarvoor het Web nodig te hebben gehad, wordt de ontwrichtende werking daarvan sinds kort uiterst zichtbaar. Het Web heeft dit soort functionele journalistiek nog dieper verankerd in de massa's.