Denken van of denken over

Uit Kritisch denken wiki
Versie door JCampschroer (Overleg | bijdragen) op 21 jul 2017 om 10:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op de hoofdpagina introduceert de werkgroep zich onder de titel '''werkgroep kritisch denken van informatie'''. Wat mij opvalt is het gebruik van het voorzetsel 'va...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op de hoofdpagina introduceert de werkgroep zich onder de titel werkgroep kritisch denken van informatie. Wat mij opvalt is het gebruik van het voorzetsel 'van', ik had verwacht 'over'. Waarom is dat gedaan? In antwoord op mijn bericht, geeft Danny aan dat dit is gebeurd op aanbeveling van PP. Hij geeft echter geen argumenten. Omdat er blijkbaar over(!) nagedacht is, start ik deze kritiekpagina. Dat geeft een aantal voordelen (voor mij):

  • Ik krijg een antwoord;
  • Ik kan even wennen aan de technische omgeving;
  • Ik krijg wat gevoel bij de intenties van deze werkgroep;
  • ik kan wat oefenen met de geleverde denkpatronen en ervaren of het helpt. (Ik denk het wel.)
    Ik ben wel benieuwd of ik dat hoedenpatroon hier nu goed heb toegepast.

Witte hoed

Ik heb deze omschrijving gevonden, die aansluit bij mijn gevoel over taal op dit punt: denken-aan/denken-over/denken-om/denken-van. "Denken betekent in combinatie met van: 'vinden van' maar ook 'verwachten'."

Wordt bedoeld dat de werkgroep iets vindt van informatie of iets verwacht van Informatie? Ik weet het niet. Deze uitleg klopt natuurlijk alleen als je de taal gebruik binnen de gangbare betekenisgeving.

Rode hoed

Een beetje dikdoenerij misschien? Kijk mij nou eens interessant doen?

Zwarte hoed

Zie de rode hoed. Deze pagina is ook bedoeld om lucht te geven aan die eerste emotie, die mogelijk onterecht is.

Gele hoed

Mogelijk is het de bedoeling om mensen uit de tent te lokken (gelukt!). Of wordt de kronkel in taalgebruik ingezet om mensen nieuwsgierig te maken en een kijkje te laten nemen op de site.

Groene hoed

Mogelijk wordt ook een nieuwe betekenis (een nieuw idee) geïntroduceerd waar nog geen term voor is, maar waar dit toch wel het dichtst bij zit? Op deze manier zet je mensen vast aan het denken. En dat is de bedoeling van de werkgroep, toch? Ook dat zou een (w)aardig argument zijn.

Blauwe hoed

Tja, vanuit welk proces zou ik het kunnen beschouwen? Het proces om mijn kritische massa te verhogen? Het proces van een startende werkgroep die (een deel van) de wereld wil verbeteren? Lastig. Wie het weet mag het zeggen.


Gebaseerd op Denkhoeden sjabloon