CORA processjabloon: verschil tussen versies

Regel 32: Regel 32:
  
  
===In Kennismodel===
 
 
{{CORA metamodel aspect|CORA processjabloon}}
 
  
  

Versie van 8 mei 2020 om 11:30

CORA bedrijfsprocessen waarmee CORA diensten worden gerealiseerd, vormen de kern van het CORA processenhuis. Op deze pagina leggen we het gebruik van de CORA proces sjablonen uit waarmee tegelijkertijd de samenhang van het CORA kennismodel wordt toegepast.


CORA bedrijfsprocessjabloon

  • Ieder (keten-, bedrijfs- of werk-) proces wordt door een gebeurtenis gestart. Een gebeurtenis kan door een ander proces worden getriggerd (zoals een uitgevoerde inspectie) of door iets anders zoals een klantvraag.
  • Het bedrijfsproces is het middel om de te leveren dienst te realiseren waarvoor een specifieke gebeurtenis de aanleiding is. Het werkproces is het middel om de te leveren bedrijfsservice te leveren, waarvoor een specifieke gebeurtenis de trigger vormt.
    • CORA richt zich ook op de onderliggende werkprocessen waarmee bedrijfsservices worden gerealiseerd. Processtappen en handelingen zijn voor een referentiearchitectuur te gedetailleerd, maar kunnen wel in best-practice uitwerkingen terugkomen.
  • Zowel voor het 'uit te voeren' proces als voor de 'te leveren' dienst kunnen prestatie-indicatoren worden bepaald die meten hoe succesvol dit wordt uitgevoerd. Indien het de effectiviteit van het proces betreft, dan is sprake van de proces-indicator, indien het de kwaliteit van de te leveren dienst betreft, dan is sprake van een resultaat-indicator.


Voor het uitwerken van bedrijfsprocessen en de onderliggende werkprocessen hanteren we het CORA bedrijfsprocessjabloon.


CORA procesketensjabloon

  • Indien voor het leveren van de gevraagde dienst aan de externe klant door de woningcorporatie eerst interne diensten geleverd moeten worden, dan zijn daarvoor meerdere bedrijfsprocessen nodig en is sprake van een procesketen.


Hiervoor gebruiken we het CORA procesketensjabloon.


CORA proces-, bedrijfsfunctie- en applicatieservice-sjabloon

  • In toenemende mate wordt relevant geacht zicht te krijgen of zicht te houden welke coherente verzameling competenties binnen de organisatie benodigd zijn voor het kwalitatief goed, tijdig en efficiënt kunnen (laten) leveren van diensten en/of bedrijfsservices aan de externe- en interne klant. Daarvoor introduceren we in CORA de zogenaamde (hoofd)bedrijfsfuncties. Ze hebben als voordeel dat ze stabiel zijn en een logisch verband hebben met applicatieservices.
  • Bedrijfsfuncties en applicatieservices hebben daarentegen een matrixachtige verhouding met processen.


Indien de relatie met (hoofd)bedrijfsfuncties gewenst is, bijvoorbeeld om applicatieservices te kunnen bepalen/afleiden, dan is het CORA proces-bedrijfsfunctie-applicatiesjabloon te gebruiken.Logo CORA.jpg