Toelichting CORAwiki
Inleiding
Redenen waarom we CORA in de wiki hebben uitgebracht zijn:
- CORA laagdrempelig maken voor verschillende doelgroepen
- Onderlinge samenhang van CORA elementen en CORA modellen makkelijk inzichtelijk maken
- (Her)gebruik van CORA stimuleren
- CORA onderdelen makkelijk downloadbaar maken
- Best-practise uitwerkingen te kunnen publiceren
Archimate & Views
Met CORA 4.0 zijn we begonnen CORA in Archimate[1] te modelleren. We hebben hiervoor gekozen om de volgende redenen:- CORA consistent maken
- Ontbrekende onderdelen in CORA 4.0 kunnen positioneren
- Hergebruik van architectuuronderdelen stimuleren
In Archimate worden verschillende type relaties gebruikt die een specifieke betekenis hebben. Hopelijk helpen de voorbeelden in deze figuur om ze beter te begrijpen. Klik maar eens op brood. Op die pagina zie je alle onderlinge relaties samenkomen.
Het belang van het type relatie is groot om te komen tot een eenduidig begrippenkader. En daarbij is het onderscheid van een compositie en een aggregatie vaak moeilijk te begrijpen. Hierbij een tip die je daarbij kan helpen:
- Bij een compositie kan het onderliggende element niet bestaan zonder het bovenliggende element.
- Bij een aggregatie is dat wel mogelijk.
Een boterham bestaat pas als er een brood is. Op dezelfde wijze heb je eerst een pand nodig om vervolgens verblijfsobjecten te kunnen afbakenen. Een verblijfsobject bestaat pas als er een pand is.
In Archimate kunnen we de tekeningen met de relaties ook anders weergeven. Functioneel gezien is het exact dezelfde figuur, maar visueel heel anders weergegeven, waarbij omwille van de leesbaarheid de geneste objecten iets lichter zijn gemaakt.. Ook nu kun je in de figuur weer op de elementen klikken en krijg je dezelfde informatiepagina. Probeer maar eens door weer op brood te klikken in deze figuur.
In deze figuur zie je niet direct wat voor type relatie er is tussen bijvoorbeeld brood en boterham, maar door de mogelijkheid om door te kunnen klikken, kun je die wel opvragen. Nu zie je de meerwaarde van Archimate in combinatie met de wiki. We kunnen dus variëren hoe we CORA uitwerkingen het beste kunnen weergeven, maar de structuur blijft telkens hetzelfde waardoor CORA ook consistent is.
Alle elementen van CORA werken we uit op basis van het CORA kennismodel. Hier tonen we een vereenvoudigde weergave:
Deze vereenvoudigde weergave laat de standaardkleuren zien die Archimate gebruikt. We hebben er voor gekozen om in de CORA modellen en procesketens gebruik te maken van de volgende kleuren:
Klik je in een procesmodel op een bedrijfsproces, dan tref je van betreffend bedrijfsproces de uitgewerkte versie aan, maar dan wel weergegeven in de standaard Archimatekleuren. De standaard Archimatekleuren worden ook in gebruikt bij thema's zoals CORA applicatielaag en services.
Met deze uitleg hopen we dat je de getoonde CORA modellen en figuren beter kunt lezen.
Kennis moet je delen
In de wiki is veel beschikbaar over het framework hoe CORA in elkaar steekt. We hebben van diverse onderwerpen al voorbeelduitwerkingen beschikbaar. Ook de CORA proces-sjablonen en de CORA thema's zoals prestatie-indicatoren zijn onlosmakelijk onderdeel van CORA en dus in de wiki opgenomen. Het ontbreekt nog aan business-cases. Als jij een voorbeelduitwerking hebt hoe je CORA hebt toegepast, of hoe CORA je heeft geholpen, dan willen we die graag kunnen publiceren via deze wiki. Daarmee kunnen we gezamenlijk onder het motto van CorpoNet 'kennis moet je delen' van deze wiki een nog handiger en praktischer hulpmiddel maken.
Veel plezier
We wensen je veel plezier met deze wiki en vernemen graag via info@corponet.nl - en op sommige pagina’s direct via de ‘denk mee’ knop[2] - je suggesties, opmerkingen, vragen en bijdragen om de CORA wiki nog begrijpelijker en beter toegankelijk te maken en aan te vullen met praktijkvoorbeelden.
P.s. door boven aan iedere pagina te klikken op de titel van de wiki kom je weer terug op de startpagina.Scroll maar eens naar boven om te proberen.
- ↑ Archimate is gratis software waarin we CORA modelleren. Er is op internet veel te vinden hoe je makkelijk met Archimate aan de slag kunt gaan. Maar zonder Archimate kun je ook goed gebruik maken van de kennis in deze wiki. Zo zijn er speciale CORA downloads gemaakt om makkelijk de kennis te kunnen kopiëren.
- ↑ Als je nog geen account hebt, kun je die heel eenvoudig zelf aanmaken als je op die pagina een reactie wilt plaatsen