Zicht op uw prestaties

Prestatiemeting van uw corporatie. "Meten is weten" (maar wel met goede data!)

"Prestaties meten start met definiëren."
Timon Haverkamp.png
Timon Haverkamp
Directeur DataToppers

CORA en VERA voorzien woningcorporaties van heldere richtlijnen voor het vastleggen van prestatie-indicatoren en kengetallen. Dit maakt het tot een waardevol instrument voor het ontwikkelen van prestatie-indicatoren die zowel binnen als buiten de corporatie toepasbaar, herbruikbaar en meetbaar zijn.

Verbetering van Woningcorporaties: Handige Prestatiemetingen en Generieke Indicatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Prestatiemeting is erg handig om een woningcorporatie beter te laten functioneren. Het helpt om te ontdekken waar het beter kan, belangrijke zaken eerst aan te pakken, nieuw beleid te maken of bestaand beleid aan te passen, verbeteringen te beginnen en te kijken hoe deze verbeteringen werken. Denk hierbij aan:

  • Prestatiemetingen om de klanttevredenheid te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door klanttevredenheidsonderzoeken uit te voeren en de resultaten te gebruiken om de klantervaring te verbeteren.
  • Prestatiemeting om de productiviteit te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door de tijd die medewerkers besteden aan taken te meten en de resultaten te gebruiken om processen te optimaliseren.
  • Prestatiemetingen om de kwaliteit van het opgeleverde werk of dienst te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aantal fouten in producten of diensten te meten en de resultaten te gebruiken om de kwaliteitscontrole te verbeteren


Het past volledig in de gedachte van een referentiearchitectuur om een methodiek te ontwikkelen om generieke prestatie-indicatoren te definiëren die voor woningcorporaties een handig hulpmiddel zijn. Tegelijkertijd worden de prestaties van woningcorporaties beter vergelijkbaar door identieke indicatoren te gebruiken.

Hoe kun je prestaties meetbaar maken?[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het meten van prestaties in een woningcorporatie zijn enkele stappen van belang. Allereerst is het essentieel om duidelijke doelstellingen vast te stellen, zoals het verbeteren van huurderstevredenheid of het verlagen van onderhoudskosten. Vervolgens moeten meetbare indicatoren worden gedefinieerd, zoals responsietijd bij reparatieverzoeken en klanttevredenheidsscores.

Om deze metingen te realiseren, is het aan te raden een gestructureerd systeem te implementeren, zoals een Key Performance Indicator (KPI)-framework. Verzamel relevante gegevens, zoals klantfeedback en operationele statistieken, om de prestaties objectief te beoordelen. Een regelmatige evaluatie van deze gegevens stelt de woningcorporatie in staat om snel te reageren op veranderingen en doelstellingen bij te stellen indien nodig.

Communicatie met belanghebbenden, zoals huurders en medewerkers, is ook cruciaal. Dit zorgt voor betrokkenheid en draagvlak voor de prestatiedoelen. Tot slot is continue verbetering van het meetproces belangrijk. Door feedback te verzamelen en het systeem aan te passen, kan de woningcorporatie haar prestaties optimaliseren en tegemoetkomen aan de behoeften van haar gemeenschap.

Nb. Op dit moment bestaan er nog twee uitwerkingen van hoe we adviseren om prestaties meetbaar te maken. De CORA en de VERA methode. Ze kennen een enorme overlap en zullen in een volgende release als 1 aanpak worden gepresenteerd. Daarbij wordt de SBR-wonen terminologie leidend gemaakt.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 feb 2024 om 10:39.